Passion de France

La Bourgogne

 

 


Some one of the most exciting wines in the world come from Burgundy.
 
The Burgundy region stretches 3620 kilometers from the south of Paris to the north of Lyon.
 
The Burgundy region is composed of several distinct terroirs together in Chablis, Côte d'Or (divided in Côte de Nuits and Côte de Beaune), Côte Chalonnaise, Maconnais and Beaujolais.
 
Burgundy wines are subtle and velvety to the red, lively and sensual for whites.
 
General information on wine in Burgundy are:
Situation : Sud de Paris, entre Dijon et Lyon, sur 360 kilomètres
Région Bourgogne
Superficie : 31 500 km² (taille de la région Bourgogne)
Superficie du vignoble : 25 000 hectares (60 000 acres)
99 appellations !
Cépages à Bordeaux :

Vin rouge : Pinot Noir
Vin blanc : Chardonnay

Production : 180 million de bouteilles
Type de vin : Vin rouge corsé (Pommard, Corton)
Vin rouge medium (Beaune)
Vin blanc sec (Chablis, Chassagne Montrachet)
Dégustation du Bourgogne : 

Rouge :
Gibier
Viande rouge

Blanc :
Poisson grillé
Huitres


Geography of Burgundy

 

Burgundy begins a hundred kilometers south of Paris and extends to the gates of Lyon. The Burgundy wine region stretches over 360 km.
 
Burgundy is a region with various soils, divided into many lands: Chablis, Côte d'Or (divided in Côte de Nuits and Côte de Beaune), Côte Chalonnaise, Maconnais and Beaujolais.
 
 
Information on the Burgundy region:

 

Situation :

Au sud de Paris, entre Dijon et Lyon. La région à vin de Bourgogne s'étend sur 360 kilomètres

Superficie :

31 500 km² (taille de la région Bourgogne)

Climat :

Continental avec un hiver froid et un été chaud

Population :

1,600 000 (population de la région Bourgogne)

Villes principales :

Dijon (150 000)
Chalon sur Saône (50 000)
Auxerre (37 000)
Macon (34 000)
Beaune (21 000)

 Tourisme : Hospices de Beaune (Hotel-Dieu)
La route des vins de Bourgogne
Dijon (tuiles colorées des toits)
Abbayes : Vézelay, Cluny, Fontenay


Vinemaking in Burgundy

 

Burgundy wines are velvety and subtle red, sensual and alive for whites. Winemakers in Burgundy produces two most popular wines of France: Beaujolais and Chablis.
 
Burgundy soils are varied. The region is divided into several areas: Chablis, Côte d'Or (divided in Côte de Nuits and Côte de Beaune), Côte Chalonnaise, Maconnais and Beaujolais.
 
The main grapes in Burgundy are Pinot Black for red wine and Chardonnay for white wine.


Superficie des vignobles : 25 000 hectares (60 000 acres)
99 appellations de vins !
Vignobles : 5,200 récoltants
85% des vignobles font moins de 10 hectares (25 acres)
Sol : Calcaire
Argilo-calcaire
et marne
Climat : Continental avec un hiver froid et un été chaud
Cépage rouge : Pinot Noir
Cépage blanc : Chardonnay
Production du vin en Bourgogne : 180 million de bouteilles
65% vin blanc sec - 35% vin rouge
3% de la production de vin en France - 6% de la production de vin de qualité en France
Type de vin : Vin rouge corsé
Vin rouge modérément corsé
Vin blanc sec

 

Wines classification in Bourgogne

 

In 1415, the Edict of King Charles VI states that "Burgundy wines are called those products above the Pont de Sens". He divided the wines into two categories: the Lower and Upper Burgundy Burgundy.
 
More recently, the law of 1 August 1905, supplemented by the Act of May 6, 1919, regulates the appellations in Burgundy. Territories composed of small plots known as "climate" are the names. These are the names of Beaune, Chablis, Nuits, Meursault, Pouilly-Fuissé ...
Throughout Burgundy, the grapes are severely restricted.
 
The premiers crus
Nearly 600 vineyards benefit from the designation "premier cru". They were officially designated under the old ways of describing best wines. The label of a premier cru village bears the name followed by the name of the vineyard, in the same body of characters.
 
The grands crus
Only 32 vineyards have the privilege to bear the designation "grand cru". It used to be called "vintage heads." These are the best of the best: Chambertin, Clos Vougeot, Corton, Corton-Charlemagne, Montrachet, Musigny, La Tache ...
The Burgundy grands crus only mention the name of the vineyard.


Gevrey Chambertin

 

 

Gevrey-Chambertin is the largest appellation in the Côte de Nuits. Gevrey-Chambertin is also one of the most famous wines of France.
 
The best grands crus of Gevrey-Chambertin Chambertin and Clos de Beza. They are among the best wines of France.
 
Information on wine in Gevrey Chambertin:

Appellation :

Appellation Gevrey Chambertin Premier Cru
Appellation Gevrey Chambertin Controlée
et 9 Grand Crus à Gevrey Chambertin 

Situation : Nord du village de Gevrey
Lieu : Gevrey Chambertin, Brochon
Sol : Graviers de calcaire
Argilo-calcaire
Superficie : 400 ha (990 acres)
Production : 2.3 millions de bouteilles
Rouge uniquement à Gevrey Chambertin !
Cépage : Pinot Noir
Type de vin : Vin rouge coloré et corsé
Age : 5 à 25 ans
Millésimes :
(recommandés)
2003, 2002, 1999, 1996, 1993, 1990, 1989, 1988, 1985, 1978
Arômes : Cerise
Musc
Réglisse

Déguster Gevrey avec :

Viande rouge grillée
Viande rouge rôtie

Fromage :

Epoisses

 

 

 



 

Raisin - Actualités  ghostNEWS

- Clicalsace

- Chile: 20% of the vineyard is not profitable

 

SEARCH

CONTACT

Passion de France
37 rue d'Engwiller
F - 67350 La Walck
fin menu