Passion de France

Vallée de la Loire

 

 

The Loire Valley is famous for its white wines. None of them use Chardonnay as the main grape variety. Chenin Blanc or Sauvignon are widely used.
 
Approximately 75% of the production consists of Loire white wine.
 
Although the Loire is a land of white wine, some red wines are very interesting. They are fruity and pleasant wish.
 
The Loire Valley is probably the most beautiful wine region of France and the world.
 
General information about the wines of the Loire:

 

Situation : du Massif Central à la cote Atlantique et Nantes. La région à vin suit le contour du fleuve Loire dans sa vallée
Région Loire
Superficie :  
Superficie du vignoble : 30,000 hectares
Cépages :

Chenin Blanc
Sauvignon

Production : 400 million de bouteilles
Type de vin : Vin blanc sec
Vin blanc doux
Vin blanc demi-sec
Vin blanc mousseux
Vin rouge fruité
Vin rosé
Vin et gastronomie :

Rouge :
Poulet
Porc : paté, saucisson, salami, jambon

Blanc :
Coquillages
Poisson
Apéritif 

Geography of Vallée de la Loire

 

The Loire Valley, Centre-West of France, is often considered the most beautiful wine region.
 
The area is wide and follows the contour of the river. starting in Auvergne and the Massif Central and ending on the Atlantic coast, around the city of Nantes.
 
The Loire river is wide and deep. The landscape is quiet and wavy.
 
It is more consistent to say that the wine region of the Loire is made ​​up of several different regions (East Valley, Touraine, Anjou, etc.) that have one thing in common: the river.
 
Information Loire region:

 

Situation :

des montagnes du Massif Central à la cote Atlantique et la ville de Nantes. La région à vin suit le contour du fleuve Loire et de ses rivières (Cher, Loir, Layon, etc)

Superficie :

 

Climat :

Océanique à l'Ouest (hiver et été doux)
Continental à l'Est (hiver froid, été chaud)

Population :

 

Villes principales :

Nantes
Tours
Tours
Bourges

 Tourisme : Châteaux de la Loire (Chambord, Azay le Rideau, Amboise, etc)
La route des vins de Loire (la plus belle de France et du monde ?)
Angers (ville historique)
Cote Atlantique (marais salants)


Vallée de la Loire wine

 

The wines reflect the beauty of the landscape of the valley. They are sweet, pleasant, charming and light.
 
Nearly three-quarters of production is devoted to white wine.
 
The main grapes are Chenin Blanc and Sauvignon white wine and Cabernet Franc for red wine.
 
Information on the wine in the Loire Valley:

 

Superficie des vignobles : 30,000 hectares
Vignobles :  
Sol : Varié : argilo-calcaire, calcaire, silicieux, craie
Climat : Continental dans l'Est de la Vallée de la Loire
Océanique à l'Ouest de la Vallée
Cépages rouges :

Cabernet Franc
Gamay
Cabernet Sauvignon
Pinot Noir

Cépages blancs :

Chenin Blanc
Sauvignon
Melon

Production : plus de 400 million de bouteilles
Type de vin : Vin blanc sec
Vin blanc doux
Vin blanc demi-sec
Vin blanc mousseux
Vin rouge fruité
Vin rosé

 

Les vins de la Loire et la gastronomie

 

The red wines of the Loire Valley blend well with dishes pork, paté to roast or ham. They are also good companions chicken.
 
White wines like fish, seafood, eel or trout. They are complementary to the summer kitchen.
 
Muscadet is excellent with oysters. Sancerre with Goat Cheese.
 
The cuisine in the Loire Valley:
  • shellfish
  • rillettes
  • Marinières mussels (in a white wine sauce)
Cheeses of the Loire Valley:
  • Chabichou du Poitou
  • Crottin de Chavignol
  • Valencay

 

Vallée de la Loire wine

Specific information on nine appellations of the Loire Valley:
 
West of the Loire Valley (around Nantes):
Muscadet
 
Anjou Saumur:
  • Anjou
  • Coteaux du Layon
  • Saumur
Touraine:
  • Touraine
  • Bourgueil
  • Vouvray
Is the Loire Valley:
  • Pouilly Fumé
  • Sancerre

 



Pouilly Fumé

 

 

Pouilly Fumé has an unusual fragrance for a dry white wine: aromas of musk and smoked.
 
Pouilly sur Loire is a different wine, produced in the same region, but with the Chasselas grape. It should be drunk young.
 
When phylloxera destroyed the vineyards all two centuries ago, the winemakers replaced by Sauvignon and gave birth to Pouilly Fumé. Today, Pouilly sur Loire is less than 5% of the production of Pouilly.
 
Pouilly is very close to Sancerre, just on the other side of the river. However, those wines are quite different. Pouilly Fumé seems thicker, deeper and more structured.
 
Information Pouilly Fumé:
 
Appellation : Appellation Pouilly Fumé Controlée
Situation : Le terroir le plus à l'Est de la vallée de la Loire
Est de Sancerre et Bourges
Lieu : Pouilly sur Loire, Saint Andelain, Tracy sur Loire, etc
Sol : Calcaire
Argilo-calcaire
Superficie : 850 ha
Production : 6 million de bouteilles
Vin blanc uniquement!
Cépages :

Pouilly Fumé :
Sauvignon

Pouilly sur Loire :
Chasselas

Type de vin : Vin blanc sec et épais
Age : 1 à 5 ans
Millésimes recommandés : 2005, 2003
Arômes :

Fumé
Genêt
Acacia

Déguster avec : Saumon
Poulet
Veau
Apéritif
Fromage : Crottin de Chavignol
 

 



 

Raisin - Actualités  ghostNEWS

- Clicalsace

- Chile: 20% of the vineyard is not profitable

 

SEARCH

CONTACT

Passion de France
37 rue d'Engwiller
F - 67350 La Walck
fin menu